Venom

Ett av de viktigaste banden i black metal-genrens historia är det engelska bandet Venom. Detta eftersom denna grupp, tillsammans med framförallt svenska Bathory, schweiziska Hellhammer, brasilianska Sarcófago och danska Mercyful Fate, var de band som gav genrens dess visuella estetik och dess musikstruktur. Dessa band, inklusive Venom, tillhörde det som brukar kallas den första vågen av black metal.800px-Venom_cronos_live_hole_in_the_sky_bergen_norway_27_august_2010

Venom bildades 1979 i Newcastle upon Tyne. Medlemmarna kom från tre andra band, Guillotine, Oberon och Dwarf Star. Det ursprungliga Venom bestod av Clive Archer, Eric Cooke, Tony Bray och Ian Kell. Kell och Cooke försvann tidigt ur bandet, och senare kom Conrad Lant från Dwarf Star att ingå i bandet, liksom Jeffrey Dunn från Guillotine. Dessa fyra ursprungliga medlemmar tog sedan artistnamn, något även kommande medlemmar skulle göra. Archer var ”Jesus Christ”, Lant var ”Mr Cronos”, Bray var ”Abaddon” och Dunn var ”Mantas”. Redan från början använde sig bandet alltså av sataniska namn, och de skulle också tidigt använda sig av texter med sataniska kopplingar. Trots detta var bandet på intet sätt satanistiskt – istället användes dessa grepp sannolikt för dess chockvärde.

I april år 1980 spelade bandet in en platta med tre låtar, ”Angel Dust”, ”Raise the Dead” och ”Red Light Fever”. Kort därefter lämnade Archer Venom, och bandet blev en trio. Året därefter spelade de in sitt första fullängdsalbum, Welcome to Hell, som senare blivit en stor influens för genren thrash metal. Det efterkommande albumet, Black Metal, var en minst lika stor influens på genren med samma namn.

Venom är fortfarande ett aktivt band idag, även om dess medlemmar har förändrats. Den enda av de ursprungliga medlemmarna som fortfarande är med i bandet är Cronos. Bandet är dock fortfarande en trio, som förutom Cronos består av La Rage och Dante. Bandet släppte sitt fjortonde album den 27 januari 2015, och spelade också sången ”Rise” på festivalen Rockfest 2014. Att gå på en Venom-konsert eller en blackmetalkonsert är en upplevelse för fans av genren såväl som andra. Det kan till exempel vara en bra avslutning på en svensexa i Stockholm, som kan inledas med mat och bowling eller någon annan aktivitet på O’Learys i Kista. Kanske kan de som anordnar svensexan med detta till och med omvända brudgummen till black metal-genren.