Dissection

Bandet Dissection var ett av de stora svenska namnen i genren Black Metal. Man gav ut fyra fullängdsskivor mellan 1993 och 2006 och nämns än idag med respekt bland fans av genren. Den sista skivan utgavs efter ett långt uppehåll och vi ska återkomma till orsakerna bakom denna långa paus. Skrikande sång, gitarrer, trummor och bas är grunden i Black Metal som också förknippas med ockult symbolik. Flera framstående band i vad som brukar kallas för den andra vågen inom Black Metal var från Norge och under den eran, i början på 1990-talet gjorde sig Dissection ett namn. Det stora framgångarna kom dock med den sista skivan, femton år senare. I den här texten ska vi framförallt titta på det våldsamma händelser som förknippas med detta band och dess frontfigur. Vi vill dock poängtera att musiken står sig och att detta är ett band som bara förtjänar uppmärksamhet på grund av den mörka dramatik det är förknippat med.

Mord som inspirerat konsten

Frontfiguren Jon Nödtveidt föddes 1975 i Katrineholm och började spela Black Metal i tidiga tonåren. Han bildade Dissection 1989 tillsammans med Ole Öhman och Peter Palmdahl. subkulturen Black Metal har inspirerat många konstnärer och På Göteborgs Internationella Konstbiennal har nu konstnären Maddie Leach gjort ett verk baserat på Jon Nödtveidts musik och liv. Jon greps 1997 för inblandning i mordet på en homosexuell algerier och han kom att sitta i fängelse fram till sommaren 2004. Mordet kom att klassas som hatbrott men många menar att det dessutom var fråga om ett människooffer. I boken No tears for qeers av Johan Hilton skildras skeendet ingående. Det norska bandet Mayhem har en hel del gemensamt med Dissection och en historia kantad av dödsfall. Watain är ett svenskt band som är mycket framgångsrikt idag och som har kopplingar till Dissection på olika plan. Kort efter det att Jon frigetts återbildade han Dissection som gav ut ytterligare en skiva, Reinkaos. Singeln Maha Kali, namngiven efter Hinduismens dödsgudinna, sålde bra med tanke på att det är fråga om ganska extrem musik.

Att omfamna mörkret

Inom Black Metal inspireras banden av mörka teman och det finns en antikristen tongång. I de flesta fall är det fråga om band med distans till detta ”mörker” och som gjort det till en slags plojgrej. För flera av medlemmarna i Dissection var det dock på allvar. John Nödtveidt var uttalad satanist och ”kaosmagiker”. 2006 tog han livet av sig under rituella omständigheter men ingen form depression ska ha föregått självmordet. Inom den gren av satanismen där han verkade ses det som om ädel form av egenmakt att bestämma när och hur ens liv ska sluta. Ett annat bevis för att Dissection på allvar identifierade sig med mörkret är att Dave Mustaine i bandet Megadeath, fick arrangörerna av en festival i Israel att att avboka Dissection eftersom Dave vägrade stå på samma scen som satanister. Då är ändå Dave själv en musiker som inspireras av våld och ockultism. Du kan dock luta dig tillbaka i en skön kontinentalsäng och njuta av Dissections musik oavsett hur du ser på bandets ideologi.