Starta ett band

Är du en av dem som ligger och lyssnar på musik och drömmer dig bort till en parallell värld där det är du som står på scenen? Att starta ett band behöver inte vara särskilt komplicerat och det finns mängder av vägar att gå. På Waning.se fokuserar vi på rock och metal men sanningen är att de flesta människor går i liknande tankar innan de startar ett band, oavsett genre. Tacka rockgudarna för att du bor i Sverige, här finns nämligen massor av hjälp att få när du vill hitta lokaler att repa i och slutligen spela in era kommande mästerverk.

lifestyle portrait of two teenage males as they wildly practice their guitars with a band

lifestyle portrait of two teenage males as they wildly practice their guitars with a band

Starta i rätt ände

När du går i tankar på att starta ett band kan det spara dig massor av tid om du börjar i rätt ände. Vet du exempelvis vilken typ av musik du vill spela och vilken kommer din egen roll i bandet att vara? Titta också på andra faktorer som kan spela in i ditt val av framtida karriär. Hur mycket tid har du till hands? Om du är egen företagare kan det vara bra att outsourca mycket av din verksamhet för att få tid över till ditt sidoprojekt. Använd dig av tjänster som exempelvis factoring för att spara både tid och pengar. Om du vet med dig att du har både ambitionerna och tiden till hands är det dags att leta upp folk du kan spela tillsammans med. Ägna inte alltför mycket tid åt att leta efter musikgenier, det är viktigare att ni klarar av att samarbeta och kan ha kul ihop.

waning2.se

Nästa steg mot rockhimmelen

När du har samlat ihop några vänner som alla är beredda att ägna blod, svett och tårar åt musiken kan det vara värt att skaffa en lokal. Förhoppningsvis är ni också överens om den typ av musik som ni vill spela. Det gör inte mycket om er musiksmak skiljer sig åt, tvärtom så kan det vara till er fördel. Många av våra mest ikoniska band har blandat fritt från olika influenser. För att bli samspelta kan ni börja med att spela covers och sedan försöka er på eget material. Denna fas kan pågå några veckor eller fortlöpa under flera år beroende på omständigheterna. Så fort ni känner er samspelta och självsäkra är det bra att boka in några live-framträdanden. Det ger motivation och energi till repetitionerna. Ha tålamod! Många band splittras eftersom det uppstår slitningar när man håller på och håller på utan att framgångarna infinner sig. Vissa band tar sig vidare och börjar spela in sitt material och marknadsföra sig på bland annat internet. Det är lättare idag än någonsin tidigare i historien.