TOOL – ett musikverktyg in i andra taktarter!

Få band har lyckat hålla ihop både gruppen och musiken under så pass lång tid som metalbandet TOOL. Bandet skapades i Los Angeles 1990 och den enda bandmedlemmen som bytts ut är basisten Paul D’Amour som var med framtill studioalbumet ”Undertow”. Samtliga album som släppts efter Undertow, har fansen den eminenta engelska basisten Justin Chancellor att tacka för TOOLs medryckande basgångar! Bandet är känt för ovanliga taktarter, snabba dynamiska förändringar och mörka malande gitarriff.

Historik – Första bandåren (1990–1995)

Tool startade som ett musikprojekt när trummisen Danny Carey träffade sångaren Maynard James Keenan, gitarristen Adam Jones samt basisten Paul d’Amour och de bestämde sig för att bilda TOOL. Bandet första EP släpptes redan (1992) betitlad Opiate. Kort därefter kom deras fullängdsalbum Undertow (1993). Det sägs att sångaren Maynard James Keenan besökte en sierska som antydde att bandet behövde en ny basist för att utvecklas ytterligare som band. Dock verkar det som basisten Paul d’Amour självmant lämnade bandet efter Undertow-turnén 1995. TOOLs stora genombrott kom med studioalbumet ”Undertow” och låten Sober med tillhörande musikvideo spelades väldigt flitigt på MTV.

Andra vågen av TOOL album

År 1996 kommer albumet Ænima och med låtar som ”Stinkfist” och ”Prison sex”. Albumet skapade en hel del rabalder om det var sexuella övergrepp och stötande bibelbetydelser låttexterna försökte skildra. Det kan tilläggas att hela albumet var tillägnat satirkomikern Bill Hicks. Efter releasen av studioalbumet Ænima skulle det dröja ytterligare fem år innan ”Lateralus” släpptes 2001. Specifikt deras långa perioder av att inte släppa nya studioalbum har ofta lett till spekulationer att de är på väg att splittras som band. Idag går det lätt att skapa nyhetsbrev och en del bandfans kontrollerar inte om ryktena stämmer! För många TOOL-fans är ”Lateralus” den skiva som mest symboliserar bandets taktarter, låttexter och sound. Positiva nyheter för alla fans är att TOOL väljer att låta samtliga tidigare album släppas ”streamade”. En del menar att det är mer hårdrock än black metal medan andra poängterar motsatsen. En sak är säker, när du hör TOOL så vet du direkt att det är TOOL!

En lång väntan

Det skulle dröja ytterligare fem år av väntan innan TOOL släppte studioalbumet ”10.000 days” och efter detta album blev väntan ännu längre för alla deras trogna metal fans. Albumet var mycket välgjort och hade en större dynamisk spännvidd mellan låtarna än det tidigare albumet Lateralus. Orsakerna till att TOOL´s studioalbum kommer allt glesare kan vara många, en del av svaret är att flera av bandmedlemmarna har egna musikprojekt bl.a. ”A Perfect Circle” med sångaren James Maynard Keenan som frontman. Även trummisen Danny Carey har soloprojekt med banden ”Pigmy Love Circus” och Volto! Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge och nu kommer ett nytt studioalbum av TOOL. Tretton års väntan är nu över! Nya albumet skall enligt TOOL släppas i år (2019) och är betitlat ”Fear Inoculum”. Nu verkar det verkligen bli av då den beryktade engelska musiktidningen Rolling Stone skriver om TOOLs release dates. Håll utkik och spetsa öronen!