Mayhem

Mayhem är ett norskt black-metal band som har funnits sedan 1984. Bandet är kanske mest känt för sin så kallade old-school blackmetal-låt ”Freezing Moon” som skrevs av bandets svenske vokalist Dead. Men vid sidan av musiken har bandet blivit uppmärksammat för kyrkbränningar och Deads självmord, vars återfunna döda kropp blev omslag till bandets nästa album, Dawn of the Black Hearts. Det albumet släpptes enbart i 300 exemplar 1985 och är idag en av världens mest eftertraktade blackmetal-album. Bandet är fortfarande aktivt och släppte sitt senaste album 2014 kallat ”Esoteric Warfare”.

Kända för kontroversiella scenuppträdanden

Mayhem är känt för att vara pionjärer inom norsk blackmetal-musik. Några av deras låtar kan du höra på Spotify. Dessutom kom nyligen nyheten att Spotify blir musikproducenter med eget originalinnehåll – men om Mayhem kommer att ingå i denna satsning är ännu oklart. Flera av Mayhems scenframträdanden är kontroversiella. Till exempel så hittade vokalisten en gång en död fågel på marken som han lade i en påse och sparade inför en livespelning. Han inhalerade därefter luften i påsen för att han ville känna stanken av död under framträdandet. Mayhem hade även så kallad ”liksminkning” under framträdanden för att framhäva känslan av död och ondska.

Fortsatt turnerande runtom i världen

Bandets senaste turné var i USA i november 2015 och ännu finns inga annonserade planer på turné i framtiden. Just nu arbetar bandet med nästa album. I en intervju i USA i januari 2016 säger ena bandmedlemmen Morten ”Teloch” Iversen att bandet ska gå tillbaka till en mer ”old-school blackmetal”. ”Vi startade processen med att prata om ljudet, hur vi vill att det ska låta, men vi har inte skrivit något än”, säger han. Den 13 december 2016 släpps livealbumet “De Mysteriis Dom Sathanas Alive” från liveframträdandet i Norrköping den 18 december 2015. Redan nu går det att förbeställa det albumet från bandets hemsida.