Estetiken inom black metal

Black metal är en av de mest extrema formerna av hårdrock, vilket också visar sig i den stil som både utövare och fans brukar ha. Den har hämtat inspiration från flera olika håll. Några exempel är fantasyn, andra hårdrocksgenrer och olika typer av skräckfilmer. De flesta som bekänner sig till den här musikstilen är långhåriga som många andra hårdrockare. Men det finns också andra attribut som är typiska för black metal.

Corpsepaint

Corpsepaint är en väldigt avancerad sminkning som är avsedd att göra att man ser ut som ett lik. Ambitionen är att vara så blek och smutsig som möjligt när du lägger en corpsepaint så att du ser ond och död ut. Vissa artister har dragit det här till sin spets. Som till exempel den före detta sångaren i bandet Mayhem, Dead, som brukade gräva ner sina kläder i jord för att se och lukta extra mycket av förruttnelse.

Om någon yngre människa du känner brukar använda corpsepaint kan det vara en bra idé att ta bilder på det som en påminnelse. Om personen fortfarande går i gymnasiet är det perfekt att använda som underlag för de studentskyltar som brukar användas vid examen. Studentskyltar ska gärna innehålla nån bild som är antingen pinsam för objektet eller sticker ut på annat sätt.

Nitar och läder

Nitar och läder är långt ifrån unikt för black metal. Men här ska det gärna dras till extremer. Att klä sig helt i läder är inte ovanligt. Gärna med knähöga läderstövlar. Det är också vanligt att ha nitar som är många och så pass stora att de ser ut som medeltida tortyrredskap. Ta gärna inspiration från bandet Nifelheim som har dragit det här till perfektion.

Tolkieninspiration och satanism

Black metal är en genre som leker väldigt mycket med ondska. Det brukar internt kallas för att man är TRVE (true, rättfärdig). Det här har lett fram till att satanistiska accessoarer är vanligt förekommande. Upp- och nervända kors, pentagram, gethuvuden och liknande. Huruvida man verkligen bekänner sig till någon religion eller ideologi är inte så viktigt, så om din tonåring börjar med sådant brukar du sällan behöva oroa dig. Det är i de flesta fall bara estetik.

En annan lite mer oväntad sak som framförallt var stor bland de ursprungliga norska black metal-banden var att hämta inspiration från Tolkien. De döpte sig gärna efter olika orcher i Sagan om Ringen-böckerna eller poserade med alvöron. Det här är dock något som i stort sett verkar ha gått ur modet.