Ozzy Osbourne

Även om Osbournes musik och Black Sabbaths musik inte kan klassas som black metal, var bandet pionjärer i att flörta med det ockulta, något som senare skulle bli en central del i genren black metal. På många sätt är därför Ozzy och Black Sabbath ursprunget till genren.OzzyOsbourne

Ozzy Osbourne föddes 1948 utanför Birmingham, i Storbritannien. Hans namn vid födseln var John Michael, men smeknamnet Ozzy fick han redan i grundskolan, och det har följt med honom sedan dess. Skolgången var svår för Osbourne, som hade dyslexi och led av allmänna övergrepp från lärare. Han drogs därför till musikscenen, och slutade skolan när han var 15 år gammal. Han blev medlem i sitt första band 1967, Rare Breed, tillsammans med Geezer Butler. Detta samarbete blev dock inte långvarigt, då bandet bara spelade två konserter ihop, och sedan bröt upp. Därefter påbörjades bildandet av den grupp som skulle bli Black Sabbath, och som skulle göra Ozzy Osbourne till ett världskänt namn.

Trots att Black Sabbaths kopplingar till det ockulta fick sådan inverkan på framtida rockgenrer har Ozzy medgett i efterhand att bandet inte hade något att göra med det ockulta. Det var istället ett påhitt av bandets manager, Jim Simpson, som var den som valde bildmaterialet till bandet första skiva. På omslaget syntes bland annat ett upp-och-nervänt kors, vilket är en satanistisk symbol. Enligt Ozzy tyckte bandet om omslaget, trots att de inte varit inblandade i att välja det. Att bandet använde sig av en satanistisk symbol skulle dock visa sig medföra en hel del bekymmer för bandet, då praktiserande ockultister och satanister började förfölja bandet. Bland annat råkade Ozzy och bandet ut för att folk hoppade upp på scenen under konserter med kniv, att de målade kors i blod på bandmedlemmarnas dörrar och att grupper stod och mässade utanför bandets hotell när de var på turné.

Ozzy Osbourne är en av de många rockstjärnor som på senare år har skrivit självbiografier. Ett annat exempel är Kee Marcello (gitarristen i Europe). Om du är intresserad av att läsa deras självbiografier, men inte känner att du har tid eller ro för att sätta dig ned med en bok, kan ljudböcker vara ett alternativ för dig. Med en prenumeration på Storytel.se får du tillgång till tusentals ljudböcker, och kan lyssna på rockbiografer on the go.