Black metal i Sverige

Black metal är en musikgenre som länge har haft en stark ställning på den svenska musikscenen. Genren har under historiens gång fått flera renässanser och dess popularitet har gått i vågor. Det går dock inte att säga annat än att Sverige alltid har varit ett land som uppskattat sina black metal-band. Medan utländska band från Norge eller Storbritannien kanske har nått större internationella framgångar har det funnits många inhemska band i Sverige som rönt större uppmärksamhet nationellt. Med tanke på att black metal, sett till musikindustrin som helhet, är en relativt liten genre är det imponerande att visa upp facit på antal musiker och sålda album.Black metal i Sverige 2

När black metal först gjorde väsen av sig och utkristalliserade sig som en egen musikgenre var det ett band vid namn Bathory som tillhörde spjutspetsen i Sverige. Bathory startades 1983 i Stockholm och blev snabbt en maktfaktor på den lokala scenen. Mannen bakom Bathory hette Thomas Forsberg. Under perioden från 1983 fram till Forsbergs död – och i och med det bandets upplösning – 2004 var Forsberg en drivande gestalt inom black metal. Han hade en mystisk stil som fick många att undra vad som egentligen försiggick bakom kulisserna. Det var dock ett medvetet drag, vilket bland annat innebar att Forsberg alltid uppträdde bakom synonymen Quorthon.

Ett årtionde efter Bathorys grundande bildades gruppen Vintersorg i Skellefteå. Black metal består av en rad olika underkategorier, och Vintersorg kan sättas in i facket viking- och folkmetal. De hette först Vargatron och deras album Hedniskhjärtad fick många att få upp ögonen för norrlänningarna. Frontfiguren i gruppen heter Andreas Hedlund, och han är en av de mest framstående musikerna på den kontemporära black metal-scenen. Hans texter och musik präglas, som så mycket annat i genren, av referenser till religiösa och ockulta teman. Vintersorg förknippas starkt med skivbolaget Napalm Records, som kommer från Österrike och fokuserar just på alternativa metal-genrer.

Det var inte bara 1980- och 90-talen som var en guldålder för svensk black metal. Genren lever vidare än i dag och det finns många aktörer som ständigt ger ut nytt material. Bandet Netherbird, som bildades 2004, har tagit över stafettpinnen från de som kom före. Netherbird kommer dels från Stockholm, dels från Jönköping, och de har släppt både album och EP. Som black metal-band blir det mycket resande, och då är det en fördel om det finns bra hotell utefter vägen. Om du är ute efter ett hotell i Smögen finns det många bra alternativ där kändisar gärna kamperar.