Satyricon

Satyricon är ett norskt black metal-band som bildades 1991, och som var en del av den andra vågen av black metal-band, som centrerades kring den norska black metal-scenen i början av 1990-talet.

Satyricon bildades som bandet Eczema, men när de bestämde sig för att börja spela black metal bytte bandet namn. I och med detta blev Satyr, eller Sigurd Wongraven som han egentligen heter, medlem i bandet. Tillsammans med trummisen Frost (Kjetil-Vidar Haraldstad) är Satyr den enda medlemmen som varit med i bandet från att det grundades fram till idag. Basister och gitarrister har varit tillfälliga medlemmar i bandet, till exempel Samoth (Tomas Thormodsæter Haugen) och Kveldulv eller Nocturno Culto (Ted Skjellum).Satyricon 2

Bandets tre första album, Dark Medieval Times (1993), The Sadowthrone (1994), och Nemesis Divina (1996) följer tydligt den stil som grundlades av den norska black metal-scenen. Med sitt fjärde album, Rebel Extravaganza, som släpptes 1999, avvek dock Satyricon något från black metal-genrens rötter, och blandade in hårdrock i sin stil. De har senare, under sent 00-tal, även skapat tydligare melodier och pampigare arrangemang i sin musik, och fortsätter således att utvecklas musikaliskt. Satyricon bidrog även på många andra sätt till genrens utveckling. De var till exempel det första black metal-bandet som skapade en musikvideo till en av sina låtar. Satyr experimenterade också med bandets visuella uttryck på scen, och vad man kunde göra utöver bara liksminkning. Bandet gör dessutom många fler framträdanden på scen än de flesta andra black metal-band, och deltog till exempel på festivalen Metaltown i Göteborg 2009, tillsammans med band från andra metalgenrer som Nightwish (symphonic power metal) och In Flames (melodisk death metal). Genren black metal var ju från början inte ämnad för en publik, utan endast för black metal-scenens slutna cirkel. Många konservativa black metal-fans ser därför ner på Satyricon och kallar dem för förrädare. Kommersialisering var också föraktat inom den klassiska black metal-scenen, och Satyricon var ett av de första banden som skrev kontrakt med ett stort, internationellt skivbolag, vilket endast är ytterligare ett brott mot genren enligt de som vill hålla sig till black metal-genrens rötter.

Satyricon släppte sitt senaste album 2013, som helt enkelt hade titeln Satyricon.